11 maart 2025
Rijksbrede leasefietsregeling overheid

Rijksbrede leasefietsregelingVanaf 1 januari 2025 kun je, als je aan de voorwaarden voldoet, een fiets leasen via je werkgever. Hieronder vind je de voorwaarden van de leasefietsregeling vanaf 1 januari 2025.
Wie kan een leasefiets krijgen?
- Je woon-werkafstand is minstens 5 kilometer (enkele reis). Dit geldt ook als je de fiets gebruikt voor het deel van je reis naar het openbaar vervoer, zolang deze afstand ook minstens 5 kilometer is. Gebruik de ANWB-routeplanner met de kortste fietsroute. De afstand wordt niet afgerond.
- Je hebt de afgelopen vijf kalenderjaren geen werkgeversbijdrage voor een fiets ontvangen en/of fiscaal voordeel gehad door de IKB-fiets. Heb je in 2021 of 2022 een fiets gedeclareerd? Dan kan er eenmalig afgeweken worden van bovenstaande regeling, omdat medewerkers t/m 2022 eens per 3 kalenderjaren een nieuwe fiets mochten declareren.
- Op het moment dat je recht hebt op een (nieuwe) werkgeversbijdrage en IKB-fiets, kun je in plaats daarvan kiezen voor een leasefiets. Je moet dan wel ook aan de andere voorwaarden voldoen. Let op: bij registratie van de leasefiets in het P-Direktportaal blokkeert het systeem als je eerder gebruik hebt gemaakt van de IKB-fiets/werkgeversbijdrage. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.
- Je hebt geen leaseauto van je werkgever.
Ga je de gehele afstand naar je werklocatie fietsen? Bereken dan de afstand van je woning naar je werklocatie (enkele reis). Ga je je fiets gebruiken voor het reisgedeelte naar het openbaar vervoer (voor-/natraject)? Bereken dan je afstand van je woning naar het dichtstbijzijnde station. Gebruik de ANWB-routeplanner met de kortste fietsroute. De afstand rond je niet af.
De waarde wordt bepaald aan de hand van de consumentenadviesprijs (soms ook catalogusprijs of fiscale waarde genoemd). De adviesprijs is de prijs die de fabrikant of leverancier stelt als aanbevolen verkoopprijs voor de fiets. Dit is een vaste waarde. Kortingen van bijvoorbeeld de fietsenwinkel tellen dus niet mee.
Je werkgever betaalt de leasekosten. Je kunt niet bijbetalen voor een duurdere fiets. Je betaalt alleen bijtelling. Ook kun je geen accessoires leasen. Bij alle elektrische fietsen ontvang je een kettingslot en bij speedpedelecs ook een helm vanwege de helmverplichting.
Wat zijn mijn verplichtingen als leasefietsrijder?
- Je leaset een fiets voor 3 jaar (36 maanden). Tussentijds kun je het contract wel beëindigen, maar vaak zijn hier kosten aan verbonden
- Je gaat akkoord met de gebruikersovereenkomst
- Je betaalt bijtelling door registratie van je leasefiets in het P-Direktportaal
- Je bent verantwoordelijk voor een juiste aanvraag, inclusief een waarheidsgetrouwe verklaring van je woon-werkafstand
- Je gebruikt zo veel mogelijk je leasefiets voor je woon-werkverkeer (of voor het gedeelte naar het openbaar vervoer). Dat is in ieder geval 70 procent van de dagen in de maand die je naar je werk gaat
- Je declareert geen kilometervergoeding voor reizen die je met je leasefiets aflegt
- Is je leasefiets gestolen en blijkt deze achteraf (door jouw schuld) niet verzekerd? Dan zijn de vervangingskosten voor jouw rekening
- Zorg goed voor je leasefiets:
- Laat regelmatig onderhoud en reparaties uitvoeren (op kosten van de leasemaatschappij)
- Zet de fiets altijd op slot en overhandig alle originele sleutels na diefstal
- Maak geen zelf aangebrachte veranderingen of reparaties, tenzij noodzakelijk voor veilig gebruik
- Ga veilig en juist om met de fietsaccu (gebruik alleen de geadviseerde lader)
- De leaseovereenkomst over te (laten) nemen, bijvoorbeeld door je nieuwe werkgever, of
- De leasefiets over te nemen tegen de restwaarde of
- Afkoopkosten te betalen. Hiervoor gelden onderstaande bedragen:
- Als er nog 19 maanden of meer over zijn: 4 maandtermijnen.
- Als er nog 18 tot 3 maanden over zijn: 3 maandtermijnen.
- Als er minder dan 3 maanden over zijn: bedrag op basis van het aantal resterende dagen.
Bij overlijden komen kosten van voortijdige beëindiging van de gebruikersovereenkomst niet voor rekening van de (erven van de) werknemer.
Als het dienstverband tussen jou en je werkgever eindigt op initiatief van je werkgever en je de fiets niet wil meenemen of overnemen, dan kan je werkgever de afkoopkosten op zich nemen. Dat gebeurt in beginsel niet, als je bij de start van het leasecontract een tijdelijk dienstverband had dat korter zou duren dan 36 maanden.
Als het contract wordt beëindigd omdat er bij jou sprake is van medische omstandigheden en je de fiets niet wil overnemen, dan neemt je werkgever de afkoopkosten op zich.
Hoe meld ik me aan voor een leasefiets?Vanaf 1 januari 2025 volg je deze stappen:
Heb je vragen over jouw eigen leasefiets? Stel ze via rijksoverheid@mobilease.nl.
Please enable javascript to use this contact form.
Verzenden